Föregående sidaa

Pansarvärnsrobotvapen m/1953 (Bantam)

pvrv 53

 

 

Tillverkare: Bofors. Vikt: 7,6 kg (enbart robot). 13 kg (robot med låda). Längd: 848 mm. Bredd: 110 mm (diameter). Spännvidd: 290 mm. Maximal skottvidd: 230 – 2000 meter. Eldhastighet: 85 m/s.

En lätt pansarvärnsrobot med medellång räckvidd som utvecklades i slutet på 1950-talet av AB Bofors. Roboten var avsedd att sättas in mot bepansrade mål på land med riktad sprängverkan, och kunde bäras och hanteras av en enda person. Roboten infördes i det svenska försvaret 1965,och avvecklades 1992.

Roboten var trådstyrd och hade en maximala räckvidd på omkring 2 km. Roboten förvarades och transporterades i en låda som också fungerade som avfyringstub. Lådan anslöts till en en siktenhet med en kabel som innebar att skytten kunde befinna sig upp till 30 meter från roboten vid avfyring. Roboten släppte ut två tunna trådar som var kopplade till en joystick. Skytten använde denna för riktade in roboten med hjälp av spårljus mot målet. I stridsdelen fanns anslagskontakter som utlöste sprängladdningen vid träff i målet. Roboten hade två krutmotorer med en sammanlagd total brinntid på ca 25 sekunder

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig