Vad krävs för att bli militär? Guide 2021

I denna artikel om vad som krävs för att bli militär hittar du information om de krav som den svenska armén ställer på sina rekryter. Första steget är att bli godkänd för den militära grundutbildningen.

Hur blir man militär?

GMU är det första steget till att bli militär. Även de två fyrstjärniga generalerna HMK Carl XVI Gustaf och ÖB Micael Bydén har en gång gjort sin GMU. En genomgång av vägen dit hittar du här i vår artikel om rang i den svenska armén.

Vad är GMU?

GMU är försvarets grundutbildning med värnplikt. För att få en bra erfarenhet av värnplikten och en bra start i ett militärt yrkesliv är det viktigt att vara förberedd med en bra fysik. Här kan du läsa mer om träningstips inför GMU. Även om Försvarsmakten är i behov av nyrekrytering blir inte alla godkända för den militära grundutbildningen.

Vad krävs för att bli militär genom GMU?

  • Ålder: minst 18 år. Rekryter äldre än 45 bedöms separat.
  • Svenskt medborgarskap.
  • Godkända gymnasiebetyg i matematik, svenska, engelska.
  • Godkänd mönstring hos Plikt- och prövningsverket.
  • Godkänd säkerhetsprövning genom Polisens brottsregister.

Vilka tester ingår i mönstringen?

Första steget till att bli militär går alltså genom mönstringen. Hos Pliktverket kan du läsa mer om vad som ingår i de tester du får göra under mönstringen. På dig som vill bli militär ställs krav på god fysik och hälsa. Du får också genomgå psykologiska tester.

Kan jag bli militär trots att jag står med i brottsregistret?

Att bli militär innebär att du kommer vara en del av verksamhet som rör rikets säkerhet. Detta lyder under vad som kallas försvarssekretess. Beroende på befattning är säkerhetsprövningen olika hård. Inför GMU behöver du sällan oroa dig för mindre förseelser.

Vanligtvis räcker det med en enkel registerkontroll i Polisens brottsregister för att godkänna en rekryt för GMU. I det fall särskilda omständigheter föreligger fortsätter säkerhetsavdelningen sin undersökning, ibland genom samtal med berörd part.

Vad krävs för att bli yrkesmilitär?

För dig som vill satsa på en yrkeskarriär inom militären finns Försvarshögskolans officersutbildningar. För att bli militär till yrket ställs höga krav på personlig lämplighet, extra säkerhetsprövningar och grundläggande högskolebehörighet.

För vissa studieinriktningar på Försvarshögskolan krävs extra behörighet från gymnasiet i matematik, fysik och samhällsvetenskap. Du kan söka in till Officersprogrammet redan då din grundutbildning pågår. Du kan däremot inte påbörja dina studier till officer förrän din GMU är klar.

Lämna en kommentar

Enter the text from the image below