Granatkastare – ett modernt och historiskt vapen

Militärteknik utvecklas ständigt, och genom historien har vi sett många exempel på ny vapenteknik i väpnade strider. Däribland granatkastaren. I den här artikeln får du läsa om vad en granatkastare egentligen är. Vi tittar även på fem stycken olika modeller, med både historiska och nutida exempel.

Vad är en granatkastare?

En granatkastare är ett bärbart vapen som konstruerades för att kunna skjuta granater på distans. Syftet med granatkastare var att man i markstrider skulle kunna använda sig av granater även på avstånd som inte gick att kasta med en mänsklig hand. På så sätt kunde man även sikta mot indirekta mål.

Granatkastare användes för första gången under andra världskriget. Storbritannien var landet som var först ut med att attackera med vapnet. Det var civilingenjören Wilfred Stokes som var hjärnan bakom Storbritanniens granatkastare. De granatkastare vi ser idag har en liknande konstruktion som denna.

Att kunna använda sig av granatkastare i strid ses som en väldigt viktig krigsresurs. Likt en kanon är även granatkastaren utrustad med ett eldrör, men den är betydligt lättare att förflytta och mer flexibel att vinkla. Granatkastare kan kasta granater upp till åtta kilometer.

I Sverige används två stycken olika slags granatkastare: m/41 och m/84. Om du vill veta mer om vad som ingår i den svenska arméns arsenal kan du exempelvis läsa vår artikel om svenska militärfartyg.

5 stycken granatkastare

1. Granatkastare m/41

Granatkastare m/41 är en av två granatkastare som används av den svenska armén. Produktion började i finländska Tampere på 1930-talet, och exporteringen till Sverige inleddes under andra världskriget. M/41 kan skjuta ammunition på ett avstånd upp till sju kilometer.

2. Granatkastare m/84

Granatkastare m/84 är den andra modellen av granatkastare som finns tillgänglig för Sveriges militär. Även den här varianten är konstruerad i Finland, men tillverkningen sker däremot i Israel. M/84:s syfte är att användas av marktrupper i form av ett understödsvapen.

3. AGS-40 Balkan

AGS-40 Balkan är en granatkastare från Ryssland som togs fram år 2017. Den har en distanskapacitet på 2 500 meter och avfyrar 400 granater i minuten. Det mest utmärkande med modellen är att den har en avtagbar sittplats som möjliggör ett stabilare sikte.

4. Panzerfaust

Panzerfaust var en budgetmodell bland granatkastare som användes av nazisterna under andra världskriget. Den var liten och kunde bara avfyra en granat i taget. Panzerfaust användes även i grekiska inbördeskriget, men efter 1945 slutade modellen att tillverkas.

5. Yasin (RPG)

Yasin är en granatkastare producerad och i bruk av Hamas-regeringen på Gazaremsan i Palestina. Den togs fram 2004 och rapporteras fortfarande användas i striderna mot Israel. Yasin väger enbart sju kilo och kan avfyra granater upp till 300 meter.

Lämna en kommentar

Enter the text from the image below